Monday, February 25, 2019

~ PAKET DRAMA ~

MENGHARUNGI hari yang begitu dramatik hari ini. Bermula seawal pagi sehingga lewat petang ini, segalanya berbaur pada taut emosi yang bergantungan.

Awal pagi ini aku menemani seorang sahabat yang juga ibu kepada anak kecil, Emran yang berjuang untuk terus mendapat peluang hidup. 

Pada ratusan minit saat dada kecil Emran dibuka sang doktor di bilik pembedahan, aku bersaksi drama air mata sang ibu untuk kesekian kalinya. Berkali-kali bersaksi, dan berkali-kali juga membekas di hati. Syukur dana mencukupi, mempercepat tamat sengsara hati.

Meski tidak berkesempatan menunggu sehingga si kecil Emran membuka matanya kerana perlu memenuh temujanji berkait soal rumah, namun aku lega apabila mendapat tahu Emran operasi Emran berlangsung sukses. 

Ya, aku hanya berani meninggalkan ruang emosi itu selepas berita gembira Emran disua pada si ibu. Berita yang menjadi penamat segala duka lara. Alhamdulillah.. Emran selamat. Denyut jantungnya kembali ke asal. Sukses atas doa sang ibu yang tiada hijabnya.

Surat untuk kamu 
Wahai anak kecil yang namanya Emran,
Semoga besarmu kelak menjadi manusia yang tahu mengenang
Tentang perjuangan ibu mempertahankan kamu
Kisah pengorbanan ibu menyelamatkan kamu
Juga cantum tangis ibu mendoakan kamu
Wahai anak kecil yang namanya Emran,
Kalaulah kamu tahu 
Bagaimana sukar ibu mengumpul dana untuk nyawa kamu 
Kalaulah kamu tahu 
Bagaimana sakitnya ibu melihat sengsara kamu
Kalaulah kamu tahu bagaimana debarnya ibu menunggup degup kamu
Percayalah,
Kamu tidak akan pernah menginginkan lain,
Melainkan ibu sebagai jambatan syurgamu.

Dalam seka tangis yang masih berbaki, aku berkejaran pula pada urusan yang tiada sudahnya semenjak dua minggu yang lalu. Rumah, rumah dan rumah. Berurusan dengan manusia-manusia yang mengambil kesempatan atas ketidakpunyaan orang lain.

Pada lewat petang usai segala drama, dan emosinya berakhirnya di kedai kopi.

Barangkali, esok drama bersambung lagi. Di mana aku perlu berada di acara penghargaan berkaitan pemilihan bahan tulis yang kongsikan beberapa hari lepas. Semoga aku tidak beraksi yang tidak-tidak pada saat tercuri tumpuan banyak mata. Amin.


[February sering dengan hal yang tidak-tidak..] 

No comments: