Sunday, November 09, 2014

~ TEATER BANGSAWAN SINBAD: DENDAM RATU KALA ~


USAHA berterusan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) untuk menyemarakkan kembali minat masyarakat terhadap teater bangsawan seharusnya dicontohi. Ternyata, program Siri Semarak Bangsawan yang telah diperkenalkan semenjak beberapa tahun ini, telah berjaya membuka mata dan menarik minat generasi baru terhadap pementasan bangsawan yang semakin dilupakan ini.

Selepas kejayaan teater bangsawan ‘Kemala Sakti Kesuma Ningrat’,’Jula Juli Bintang Tujuh’,’Puteri Selindungan Bulan’,’Mahsuri, dan ’Badang’ yang mendapat sambutan yang begitu memberangsangkan, kini tiba giliran bangsawan ‘Sinbad – Dendam Ratu Kala’ arahan Rosnan Nordin untuk mengetengahkan naskah mereka kepada umum. Malah bangsawan ini juga menjadi naskah penutup tirai untuk Siri Semarak Bangsawan 2014.

Menariknya, teater terbitan Bangsawan Grand Opera ini JKNN ini menampilkan kakitangan dari JKKN sendiri yang terlibat di pentas. Tidak hanya pengarah, tetapi barisan pelakon dan tenaga produksinya juga terdiri daripada bakat-bakat terpendam kakitangan JKKN. Penglibatan ini merupakan julung-julung kalinya buat mereka yang sebelum ini lebih banyak terlibat dengan kerja-kerja di belakang tabir.

Bangsawan ‘Sinbad - Dendam Ratu Kala’ ini dipentaskan selama tiga hari, bermula 7-9 November 2014, di Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

SINOPSIS

‘Sinbad - Dendam Ratu Kala’  mengisahkan tentang apa yang telah terjadi selepas  kematian Ratu Sheeba, anak kepada Ratu Kala. Ratu Kala ingin membalas dendam di atas kematian anaknya lalu menculik Permaisuri Jasmin sebagai tebusannya. Sinbad menjadi hilang punca arah di mana kedudukan kerajaan Ratu Kala adalah di Alam Hitam.

Dia ingin memulakan pelayaran, sementara itu dia berjanji jika tidak kembali dalam sempurnama, ayahanda saudara Jasmine Jaafar akan menjadi Sultan.  Sinbad meminta pertolongan Tiga Setan Ratu Sheeba yang mengetahui kerajaan Ratu Kala. Sementara  itu, Puteri Jasmin telah ditukar sifatnya menjadi Sheeba oleh Ratu Kala dan pelayaran Sinbad terhalang dengan kuasa sihir setelah berhempas pulas berjuang. 


[Mem-beri hibor degan chara yang ter-sendiri..]

No comments: