Thursday, October 10, 2013

~ RUMAH AWANG ALAK BETATAR ~SEMENJAK berpindah ke Ampang pada April 2010 yang lalu, hampir setiap hari aku meredah kesesakan di Jalan Ampang ini. Untuk ke tempat pekerjaan nun di bandar Anggerik sana, untuk berlibur, untuk beriadah dan segala untuk, pasti sahaja aku melintasi jalan Ampang ini. Pagi, petang, siang malam.
 
Lalu, apa sahaja yang ada di sepanjang jalan ini, baik di kiri mahupun kanan mudah sahaja aku amati. Manakan tidak, terlalu selalu, terlalu panjang waktu yang terhabis di jalan ini setiap kali melaluinya. Namun, yang paling menarik mata yang memerhati, tentu sahaja Rumah Awang Alak Betatar yang tersergam indah di jalan itu.

Ia sungguh mengundang ketarikan kepadaku. Setiap kali melalui jalan Ampang itu, setiap kali itulah aku tidak akan melepaskan peluang untuk mencuri pandang ke arah rumah itu. Malah sering juga tertanya-tanya siapalah agaknya pemilik rumah agam indah di lokasi paling sibuk ini.

Rumah itu sentiasa senyap dan kosong. Tidak pernah walau sekalipun terlihat kelibat manusia di situ. Namun, persekitarannya sentiasa bersih dan terjaga. Sentiasa indah dan mencuri pandang. Sentiasa membuat aku rasa teringin untuk menjejak ke dalamnya. Setiap kali melaluinya, setiap kali itulah keinginan itu ada. Yaa.. kalaulah ada peluang dan kesempatan untuk menjenguk isi dalamnya... ermmm...

Dan kenapa nama rumah itu Rumah Awang Alak Betatar? Atas rasa ingin tahu yang menebal, aku mencari maklumat di alam maya. Dan, ini yang aku perolehi...

" pada 20 Ogos 2005 Rakyat Malaysia dan Brunei dikejutkan dengan berita perkahwinan Sultan Brunei dan Azrinaz. Azrinaz melangsungkan perkahwinan dengan baginda di Istana Sultan Brunei di Malaysia iaitu di Rumah Awang Alak Betatar di Jalan Ampang, Kuala Lumpur..."

Istana hinggap Sultan Brunei rupa-rupanya... sungguh patik tidak tahu menahu langsung mengenainya... sungguh cetek pengetahuan patik.. ampun tuanku.. Patut sungguh indah dan permai suasananya.


"Sultan Muhammad Shah was the first Sultan of Brunei. He ruled Brunei from 1363 to 1402. He was the first Muslim ruler of Brunei as a result of his conversion to Islam in 1363 for his marriage to a Johorean-Temasik princess. Prior to conversion to Islam, he was known as Awang Alak Betatar."

[Entri ulangan..]

No comments: