Monday, July 02, 2012

~ BERHATI-HATI PADA LANGKAH ~


BAHAYA di mana-mana. Lalu, berhati-hatilah sentiasa dengan manusia dan situasi sekeliling. Kejadian yang menimpa seorang gadis di parkir Mid Valley beberapa hari lepas harus dijadikan pengajaran.

Kredit Berita: BERNAMA

Pusat Beli Belah Mid Valley Tingkat Aspek Keselamatan

KUALA LUMPUR – Pihak pengurusan pusat beli-belah Mid Valley meningkatkan aspek keselamatan di kawasan letak keretanya susulan kes rompakan baru-baru ini, telah memasang butang ‘panik’ atau ‘bantuan’ pada tiang terpilih yang bertanda ‘HELP’.

Jurucakap wanita Mid Valley City Sdn Bhd dalam kenyataan berkata bantuan segera akan diberikan sebaik butang panik itu ditekan. Beliau berkata pusat beli-belah itu juga mempunyai perkhidmatan pengiring keselamatan 24 jam yang ditawarkan kepada pelanggan untuk mengambil kenderaan mereka.

Perkhidmatan ini boleh didapati di kaunter keselamatan di lobi letak kereta di Zon A, P1, P2, atau di kaunter maklumat dan menerusi talian hotline keselamatan.

Bilik kawalan keselamatan pusat beli-belah itu beroperasi 24 jam dan boleh dihubungi melalui nombor telefon 03-2938 3244 bagi Mid Valley City dan The Gardens Mall 03-2289 8777. Jurucakap itu berkata pusat beli-belah itu mempunyai lebih 200 kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan parkir dan kawasan sekitarnya dan lebih 2,000 CCTV dalam gedung beli-belah itu.

Katanya CCTV tambahan telah dipasang untuk mempertingkat liputan pengawasan. “Kami juga telah meningkatkan kawalan keselamatan di kawasan parkir dengan mengatur pekerja tambahan di kawasan strategik dan melakukan rondaan lebih kerap.

“Berhubung insiden baru-baru ini di IGB Annexe Lobby, Tingkat empat, suspek yang dikenal pasti menerusi rakaman CCTV, kini dalam tahanan polis untuk siasatan lanjut. Pihak pengurusan memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa berhubung insiden itu,” katanya. -BERNAMA


[Hampir sa-tiap minggu men-jejak lantai Mid Valley...]

No comments: