Friday, May 06, 2011

~ MALAM PUISI GAZA II ~

Penyampian cek berserta sedikit cenderahati kepada saudara Ahmad Sarju.

Dato' Dr A. Samad Said

Liya Al Zahra (bertudung hitam) dan penyokong.
Hafiz Hamidun
Ismas Saring
e-sastera
Zain Kasturi
Tuan Hj. Norazman (sukarelawan misi kemanusiaan diserang di atas kapal Mavi Marmara)

SANGAT teruja. Beberapa jam tadi, aku punya kesempatan untuk singgah di Rumah PENA bersempana Malam Baca Puisi GAZA II.

Dan aku bertuah dapat menikmati puisi-puisi indah dan istimewa lantunan sang penyair yang nama mereka cukup besar untuk yang tahu. Paling mengundang keterujaan buatku, apabila nama ikon sepanjang zaman yang paling aku hormati dan kagumi, Dato' A. Samad Said turut bersama kami. Sungguh, aku bertuah berada di sini pada malam ni.

Selainnya, muncul juga saudara Ahmad Salju, Zaen Kasturi, Datuk Dr Razali, Ismas saring, Raja Rajeswari, Dr Jessica, Taufik Apandi, Rasanubari, Shamsudin Osman, Solihin Osman dan beberapa nama lagi.
Juga tidak ketinggalan saudara Hafiz Hamidun, penyanyi nasyid yang berjaya mencuri perhatianku kali ini. Puisinya untuk ibu-ibu Palestine itu sangat menyentap jiwa. Sangat benar pada penyampaian dan penghayatan yang diberikannya. Terima kasih untuk itu.

Juga turut mengisi malam ini ialah kumpulan nasyid UNICS, Liya Al-Zahra (Saudara muallaf yang sangat merdu suaranya dan mengerti lagu puisinya), Al Rijal, Muaz Zulkifli dan kumpulan e-sastera.

Penampilan khas juga dari Tuan Haji Norazman, sukarelawan yang pernah ditawan tentera Israel kala cuba memasuki GAZA untuk misi kemanusiaan pada Mei tahun lalu. Tuan Haji berkongsi pengalaman saat-saat beliau dan rakan-rakan yang menyertai misi tersebut diserang di atas kapal Mavi Marmara.
Alhamdulillah, mudah-mudahan kita meminjam sesuatu daripada apa yang dikongsikan pada acara ini.

[Sedeh apa-bila me-lehat acara peng-hargaan untok saudara Ahmad Sarju di-langsong-kan di- majlis yang ter-lalu rengkas begini... Mengapa dia tidak di-rai-kan dengan cara yang sa-wajar-nya? Secara paleng ter-hormat saperti mana yang di-kecapi nama-2 glamor yang ber-suson di-dada akhbar penoh lagak?]

No comments: