Wednesday, August 20, 2008

~ KAUNTER OH KAUNTER ~

Was-was... itu penyakit yang aku alami tatkala mahu membuat pembayaran bil melalui online atau apa sahaja cara yang lain selain daripada kaunter. Justeru, pada setiap bulan, aku akan memperuntukan waktu tertentu untuk menyelesaikan urusan pembayaran kereta, pinjaman pelajaran, bil telefon, perkhidmatan streamyx dan lain-lain urusan pembayaran di kaunter-kaunter yang disediakan. Malah aku juga hanya akan membeli tiket wayang, teater dan lain-lain di kaunter sahaja.

Biarpun terpaksa mengambil masa yang lama, beratur dengan barisan yang cukup panjang dan bersesak-sesak dengan segala macam manusia, aku rela. Sungguhpun aku boleh melakukan segala urusan itu melalui perkhidmatan maybank2u juga, aku tidak memilihnya.

Kenapa? Aku punya penyakit was-was dan kurang yakin apabila aku tidak menggunakan kaunter pembayaran. Pasti sahaja aku tidak akan senang duduk dan memikirkan kalau-kalau pembayaran yang dibuat itu (online, mesin dll) mempunyai masalah. Tiba-tiba kereta ku ditarik, telefon di sekat, perkhidmatan streamyx dihentikan atau tiba-tiba mendapat surat saman daripada JPA berkenaan pinjaman pelajaran. Ermm... bunyinya seperti lucu dan mungkin juga 'kurang cerdik' juga pada pendengaran dan penerimaan orang lain. Namun, itulah aku.

Semalam, ada seorang rakan yang mahu membantu aku mengatasi masalah ini. Dia memaksa aku membuat pembayaran kereta melalui mesin cash deposit. Beberapa kali aku menolak dan beberapa kali jugalah dia mendesak. Malah dia sengaja menlengah-lengahkan waktu agar waktu operasi kaunter tamat dan aku terpaksa membayar di mesin cash deposit. Ya aku tiada pilihan melainkan membayarkan di mesin tersebut setelah jarum jam menunjukkan ke angka 5 petang.

Beberapa ketika selepas itu, aku diamuk resah yang panjang. Serba tidak kena. Malah langsung tidak dapat memberi tumpu kepada urusan selepas itu. Pelik. Yaa.. barangkali untuk kamu begitu. Tetapi itulah yang aku lalui. Ermm..

[Bukan kerana kurang cherdek]

4 comments:

stock market broker said...

very nice! hahahahaha

lottery said...

This topic have a tendency to become boring but with your creativeness its great.

pcso lotto results said...

that's really cute..wish i had one too.

lotto online said...

Sorry if I commented your blog, but you have a nice idea.